Špenátové palačinky

Barevnost pozimních plodů mě fascinuje… pomazánky z červené řepy a žuto-oranžové dýně ještě lépe vyniknou v těchto zelených špenátových palačinkách. V receptu nepoužívám mléko ani rostlinné mléko, jen obyčejnou vodu a palčinky jsou výborné. Co ale hraje v jejich chuti důležitou roli je, že si pohankovou mouku melu sama doma na kamenném mlýnku z pohankových krup těsně před tím, než začnu dělat těsto. Z palačinek pak pohanka není cíti narozdíl od mouky, kterou si přinesete z obchodu.

Špenátové palačinky

Suroviny na 10 palačinek o průměru 26 cm:

  • 530 ml vody
  • 200 g čerstvé pohankové mouky
  • 80 g čerstvého špenátu (část špenátu můžete nahradit česnekem medvědím)
  • 2 domácí vajíčka nebo 2 PL čerstvě namletého lněného semínka
  • ½ ČL soli
  • Ghí (přepuštěné máslo) na smažení palačinek

Postup přípravy:

  1. Všechny suroviny dáme do mixeru a rozmixujeme na jemné těsto. Necháme 15 minut odstát.
  2. Na vymazané pánvi smažíme tenké palačinky, které plníme náplní.

Důležité:

  • Pokud vám vadí příchuť pohankové mouky, zkuste si ji namlet na mlýnku na mouku. Ke mletí pohanky používám celou pohanku. Čerstvě připravená pohanková mouka nemá tak výraznou chuťovou stopu.
  • Nedoporučuji připravovat pohankovou mouku z pohanky lámanky. Ta je již zpracovaná, zrno porušené a tím tuky v klíčku podléhají oxidačním procesům, tj mouka nebude mít jemnou pohankovou příchuť, ale bude více cítit pohankou a samozřejmě, že jakékoli zpracování pohanky a jiných obilovin je na úkor jejich kvality. Vždy doporučuji k přípravě mouky a i doma k uskladnění požívat CELÉ zrno- pohanku kroupy, ne lámanku!
  • Pohankovou mouku lze nahradit ječnou moukou nebo špaldovou.

Poznámka:

ve veganské podobě nahradíme vejce lněným semínkem. Pak je velmi důležité, aby hotové těsto odpočívalo minimálně těch 15 minut. Ideálně 30 minut i déle. Na smažení palačinek použijte olej nebo kokosový tuk.

Palačinky plníme různými pomazánkami:

  • Pomazánka z červené řepy
  • Kešu žervé s koprem (vegan)
  • Balkánem s česnekem
  • Mrkvovou nebo dýňovou pomazánkou
  • S tofu plňkou a rajčaty (vegan)

Pomazánka z červené řepy

Suroviny na 4 palačinky:

  • 160 g pečené červené řepy
  • 60 g vlašských ořechů
  • 50 g lučiny bez příchutě
  • 20 g křenu
  • 1 ČL citronové šťávy nebo umeocta
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Křen a řepu oloupeme a nastrouháme na jemno.
  2. Vlašské ořechy rozmixujeme na jemno.
  3. Všechny suroviny smícháme a dochutíme citronovou šťávou/umeoctem a solí.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *