Strouhaný koláč s tvarohem
Posted On 4. 10. 2021
Výhody tohoto koláče jsou, že je jednoduchý a rychlý. Nevýhodu má bohužel také a to, že je hned snědený. Podařilo se mi ho vyfotit až na potřetí. Vždy byla polovina fuč, než jsem vytáhla foťák a koláč byl alespoň trochu prochladlý, abych ho mohla vyfotit. I na fotce je trochu „pomačkaný“, protože byl ještě dost vlahý a křehký. I tak ho už polovina chyběla 😀
Suroviny na těsto do kulaté formy o průměru 27 cm:
- 220 g ječné mouky
- 130 g změklého másla
- 60 g datlového sirupu (nebo 30 g třtinového cukru a 3 PL vody)
- 1 žloutek
- 1 PL Kakaa
- ½ ČL sody nebo prášku do pečiva
- Trochu soli
Suroviny na tvarohovou náplň:
- 500 g tvarohu ve vaničce
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
- Citronová kůra z poloviny bio citronu
- Ovoce čerstvé nebo mražené na posypání tvarohové vrstvy – třesně, borůvky, maliny, jahody, muchovník, višně. Mražené ovoce nerozmrazujeme.
Postup přípravy:
- Změklé máslo vyšleháme do hladké hmoty s datlovým sirupem a žloutkem.
- V míse si smícháme mouku, kakao, špetku soli a sodu nebo kypřící prášek.
- Obě složky smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Větší polovinu těsta oddělíme a namačkáme do menší formy. Jde to hůře, těsto bude ve formě opravdu v malé vrstvě.
- Zbylé těsto vložíme do sáčku a maximálně na 30 minut do mrazáku. Bude se pak lépe strouhat.
- Mezitím si připravíme tvarohovou náplň.
- Ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh. Použijeme jeden bílek z těsta a dva z tvarohové náplně.
- Oba tvarohy smícháme s cukrem, citronovou kůrou a žloutky.
- Opatrně vmícháme sníh s bílků, aby nám vešlehaný vzduch co nejméně unikl.
- Tvarohovou náplň natřeme na těsto ve formě, posypeme ovocem a navrch nahrubo nastrouháme těsto, které jsme dali vychladit do mrazáku.
- Pečeme na 170°C cca 35 minut podle vaší trouby.
Poznámka:
- Při bezlepkové dietě použijeme pohankovou mouku namísto ječné nebo mouku z ovesných vloček bezlepkových a přidáme do těsta 3 PL vody u ovesné mouky.
- Při intoleranci laktozy nahradíme tvaroh stejným množstvím silken tofu, které vyšleháme do hladka s ostatními surovinami a nakonec vmícháme bílky.