Strouhaný koláč s tvarohem

Výhody tohoto koláče jsou, že je jednoduchý a rychlý. Nevýhodu má bohužel také a to, že je hned snědený. Podařilo se mi ho vyfotit až na potřetí. Vždy byla polovina fuč, než jsem vytáhla foťák a koláč byl alespoň trochu prochladlý, abych ho mohla vyfotit. I na fotce je trochu „pomačkaný“, protože byl ještě dost vlahý a křehký. I tak ho už polovina chyběla 😀

Suroviny na těsto do kulaté formy o průměru 27 cm:

  • 220 g ječné mouky
  • 130 g změklého másla
  • 60 g datlového sirupu (nebo 30 g třtinového cukru a 3 PL vody)
  • 1 žloutek
  • 1 PL Kakaa
  • ½ ČL sody nebo prášku do pečiva
  • Trochu soli

Suroviny na tvarohovou náplň:

  • 500 g tvarohu ve vaničce
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce (žloutek a bílek zvlášť)
  • Citronová kůra z poloviny bio citronu
  • Ovoce čerstvé nebo mražené na posypání tvarohové vrstvy – třesně, borůvky, maliny, jahody, muchovník, višně. Mražené ovoce nerozmrazujeme.

Postup přípravy:

  1. Změklé máslo vyšleháme do hladké hmoty s datlovým sirupem a žloutkem.
  2. V míse si smícháme mouku, kakao, špetku soli a sodu nebo kypřící prášek.
  3. Obě složky smícháme dohromady a vypracujeme hladké těsto. Větší polovinu těsta oddělíme a namačkáme do menší formy. Jde to hůře, těsto bude ve formě opravdu v malé vrstvě.
  4. Zbylé těsto vložíme do sáčku a maximálně na 30 minut do mrazáku. Bude se pak lépe strouhat.
  5. Mezitím si připravíme tvarohovou náplň.
  6. Ze tří bílků vyšleháme tuhý sníh. Použijeme jeden bílek z těsta a dva z tvarohové náplně.
  7. Oba tvarohy smícháme s cukrem, citronovou kůrou a žloutky.
  8. Opatrně vmícháme sníh s bílků, aby nám vešlehaný vzduch co nejméně unikl.
  9. Tvarohovou náplň natřeme na těsto ve formě, posypeme ovocem a navrch nahrubo nastrouháme těsto, které jsme dali vychladit do mrazáku.
  10. Pečeme na 170°C cca 35 minut podle vaší trouby.

Poznámka:

  • Při bezlepkové dietě použijeme pohankovou mouku namísto ječné nebo mouku z ovesných vloček bezlepkových a přidáme do těsta 3 PL vody u ovesné mouky.
  • Při intoleranci laktozy nahradíme tvaroh stejným množstvím silken tofu, které vyšleháme do hladka s ostatními surovinami a nakonec vmícháme bílky.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *