Štrúdlový koláč

Štrúdlový koláč

Každý den najdu pod stromem spoustu napadaných letních jablíček…… To znamená, že po meruňkovém období přichází jablečné :-DDDD

Název vymyslel můj syn, který ho ochutnal a hned řekl: „Mami to je jako štrúdl.“ Každopádně je to jednodušší než štrúdl. Nemusíte si zamotat ruce do těsta a rozčilovat se při vyvalování tenoučké placky, která občas praskne a šťáva z jablek vyteče na plech… Koláč si můžete ještě nazdobit, jako to měl Ondrášek k snídani :-).

Suroviny na plech o rozměrech cca 35 x 27 cm :
„Suché suroviny“

  • 200 g pohankové mouky (ječné mouky)
  • 2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
  • 1 ČL skořice

„Mokré suroviny“

  • 2 banány
  • 130 g rozinek
  • 60 ml (= 60 g) vroucí vody
  • 80 g oleje (nebo kokosového tuku)

Postup přípravy:

  1. Nejdříve zalijeme rozinky vroucí vodou a necháme asi 15 minut stát. Poté rozmixujeme dohladka společně s banány a olejem.
  2. V míse smícháme suché suroviny.
  3. Promícháme suché a mokré suroviny.
  4. Těsto opatrně rozetřeme na vymazaný nebo papírem vyložený pekáček. Měla jsem opravdu nízkou vrstvu těsta, tak to chce trochu trpělivosti, namočit si ruce a stěrku.
  5. Na těsto rozetřeme náplň a posypeme drobenkou.
  6. Pečeme okolo 40 minut, dokud nezačne drobenka zlátnout.

Jablečná náplň

Suroviny:

  • 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek
  • 2 vanilkové pudinky (pozor si dejte, aby byly pouze z kukuřičného škrobu)
  • 2 kapky jedlé citronové esence nebo citronová kůra + citronová šťáva

Pokud jsou jablíčka kyselá můžeme je přisladit:

  • Marmeládou
  • rozmixovanými datlemi
  • rozmixovanými rozinkami (obojí hustší konzistence)

Postup přípravy:

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.
  2. Do mísy přidáme 2 vanilkové pudinky a citronovou šťávu i s kůrou.
  3. Vše promícháme, ochutnáme, a pokud by to bylo kyselé, přisladíme dle Vašeho výběru.

Drobenka

Suroviny:

  • 8 PL rýžové mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji umlet celozrnnou rýži)
  • 4 PL rýžového sirupu
  • 2 PL kokosového tuku
  • 3 PL strouhaného kokosu/rozmixovaných lískových ořechů

Postup přípravy:

  1. V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk a sirup.
  2. Zapracujte rýžovou mouku.
  3. Přidáte kokos nebo ořechy

Poznámka – v koláči lze nahradit uvedené množství:

  • pohankové mouky – moukou ječnou (potom se ale již nebude jednat o bezlepkový koláč, za to zmizí „pohankový ocásek“)
  • kokosový tuk – máslem a máte neveganskou formu koláče 🙂

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *