Štrúdlový koláč

Každý den najdu pod stromem spoustu napadaných letních jablíček…… To znamená, že po meruňkovém období přichází jablečné ????

Název vymyslel můj syn, který ho ochutnal a hned řekl: „Mami to je jako štrúdl.“ Každopádně je to jednodušší než štrúdl. Nemusíte si zamotat ruce do těsta a rozčilovat se při vyvalování tenoučké placky, která občas praskne a šťáva z jablek vyteče na plech… Koláč si můžete ještě nazdobit, jako to měl Ondrášek k snídani ?.

 

Suroviny na plech o rozměrech cca 35 x 27 cm : „Suché suroviny“

  • 200 g pohankové mouky (ječné mouky)

  • 2 ČL bezfosfátového prášku do pečiva

  • 1 ČL skořice

 

„Mokré suroviny“

  • 2 banány

  • 130 g rozinek

  • 60 ml (= 60 g) vroucí vody

  • 80 g oleje (nebo kokosového tuku)

 

Postup přípravy:

  1. Nejdříve zalijeme rozinky vroucí vodou a necháme asi 15 minut stát. Poté rozmixujeme dohladka společně s banány a olejem.

  2. V míse smícháme suché suroviny.

  3. Promícháme suché a mokré suroviny.

  4. Těsto opatrně rozetřeme na vymazaný nebo papírem vyložený pekáček. Měla jsem opravdu nízkou vrstvu těsta, tak to chce trochu trpělivosti, namočit si ruce a stěrku.

  5. Na těsto rozetřeme náplň a posypeme drobenkou.

  6. Pečeme okolo 40 minut, dokud nezačne drobenka zlátnout.

 

Jablečná náplň Suroviny:

  • 1 kg nahrubo nastrouhaných jablek

  • 2 vanilkové pudinky (pozor si dejte, aby byly pouze z kukuřičného škrobu)

  • 2 kapky jedlé citronové esence nebo citronová kůra + citronová šťáva

Pokud jsou jablíčka kyselá můžeme je přisladit:

  • Marmeládou

  • rozmixovanými datlemi

  • rozmixovanými rozinkami (obojí hustší konzistence)

 

Postup přípravy:

  1. Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo.

  2. Do mísy přidáme 2 vanilkové pudinky a citronovou šťávu i s kůrou.

  3. Vše promícháme, ochutnáme, a pokud by to bylo kyselé, přisladíme dle Vašeho výběru.

 

Drobenka Suroviny:

  • 8 PL rýžové mouky (kdo má mlýnek na obilí, doporučuji umlet celozrnnou rýži)

  • 4 PL rýžového sirupu

  • 2 PL kokosového tuku

  • 3 PL strouhaného kokosu/rozmixovaných lískových ořechů

 

Postup přípravy:

  1. V kastrůlku rozehřejte kokosový tuk a sirup.

  2. Zapracujte rýžovou mouku.

  3. Přidáte kokos nebo ořechy

Poznámka – v koláči lze nahradit uvedené množství:

  • pohankové mouky – moukou ječnou (potom se ale již nebude jednat o bezlepkový koláč, za to zmizí „pohankový ocásek“)

  • kokosový tuk – máslem a máte neveganskou formu koláče ?

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *