Svatomartinské rohlíčky

I u nás doma, velmi zřídka, ale na svatého Martina se jim nedá ubránit 😀 Naprostá klasika, hodně másla, křehké těsto s trochou kvasnic, které zajistí, že je těsto nadýchanější. Snědí se hned. 🙂

Suroviny na 24 rohlíčků:

  • 200 g změklého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 100 g ječné mouky
  • 1 polévková lžíce mléka
  • 1 vejce

Suroviny na kvásek:

  • 10 g kvasnic
  • 1 čajová lžička třtinového cukru
  • 1 čajová lžička mléka

Suroviny na ořechovou náplň:

  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • 140 ml mléka
  • 100 g moučkového cukru (připravuji si ho doma z třtinového cukru v mlýnku na kávu)
  • 2 polévkové lžíce rumu
  • 1 bílek
  • Špetka skořice

Postup přípravy:

  1. Nejdříve si připravíme ořechovou náplň. Ideálně den předen.
  2. Ořechy pomeleme nebo rozmixujeme v mixeru. Při mixování opatrně, abyste si nevytvořili ořechové máslo. Chce to dělat po menších dávkách v malém ručním mixeru.
  3. Všechny suroviny na náplň smícháme v kastrůlku a krátce povaříme.
  4. Necháme zcela vychladnout.
  5. Příprava těsta trvá cca 1,5 hodny, tak začněte náplní a dejte ji buď ven (na svatého Martina by již měla být zima) nebo do ledničky vychladnout.
  6. Na přípravu těsta začněte kváskem. Lžičkou rozetřete kvasnice s cukrem, přidejte lžičku mléka a nechte v malé misce vzejít kvásek.
  7. Po vzejití kvásku si odvažte mouku, změklé máslo, přidejte mléko, vajíčko a kvásek, Zamíchejte v hladké těsto. Zabalte do sáčku nebo potravinářské folie a nechte jednu hodinu v chladu odpočinout.
  8. Odpočinuté těsto rozdělte na tři stejné díly. Dva nechte v ledničce, ten třetí vyjměte, rozválejte na kruh a rozdělte na 8 stejných kruhových výsečí. Prostě jako když krájíte pizzu.
  9. Na nejširší stranu vložte váleček z náplně a rolujte ke špičce. Po srolování rohlíček lehce zahněte – jako podkova koně svatého Martina.
  10. Klademe na plech vyložený pečícím papírem.
  11. Stejně pokračujeme s ostatními těsty v lednice.
  12. Až si budete brát poslední díl těsta z lednice, doporučuji si zapnout troubu na 170°C.
  13. Hotové rohlíčky vložíme do vyhřáté trouby na 170°C pečeme cca 20 minut – horní a dolní pečení.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *