Tapiokový pudink
Posted On 26. 5. 2020

Toto je druhý recept z pořadu Sama doma vysílaného dne 26.5.2020. Tapiokový pudink se připravuje z tapiokových perel, což je druh škrobu z manioku. Je to recept převážně pro ty z Vás, kteří máte rádi různé druhy pudinků, ať se jedná o klasický, chia pudink nebo například z rýžového mléka.
Pudink ze škrobu manioku jsem zvolila proto, že neobsahuje lepek a stabilizuje krevní cukr. Bobulovité ovoce je též použito záměrně, protože má afinitu k dráze jater. V případě DNY nebo revmatoidní artritidy je vhodné použít třešně nebo višně.
Suroviny na 4 porce:
- 120 ml tapiokových perel
- 360 ml vody
- 360 ml kokosového mléka nebo rýžového mléka
- Med nebo javorový sirup na doslazení
- Špetka soli
- Volitelně – špetka skořice nebo citronové kůry
Postup přípravy:
- Tapiokové perly promyjeme pod studenou vodou.
- Vložíme do mísy a zalijeme trojnásobným množstvím vody. Necháme nabobtnat minimálně 5 hodin, ideálně přes noc.
- Nabobtnané perly dáme do hrnce, přilijeme kokosové mléko a přidáme špetku soli.
- Vaříme za STÁLÉHO MÍCHÁNÍ dokud nezačnou být perly průhledné a pudink začne houstnout.
- Hotový pudink osladíme medem nebo javorový sirupem a nalijeme do skleniček.
- Kdo chce může do hotového pudinku vmíchat trochu nastrouhané citronové kůry nebo špetku skořice.
Ovocná vrstva
Suroviny:
- 400 ml drobného bobulového ovoce (maliny, jahody, borůvky, ostružiny)
- 2 PL chia semínek
- Med, javorový sirup nebo datlový sirup
Postup přípravy:
- Ovoce rozmačkáme vidličkou, dle potřeby osladíme (někdy není vůbec třeba ovoce sladit) a vmícháme chia semínka.
- Ovocnou vrstvu klademe na dno pohárků a na ni nalijeme tapiokový pudink.
- Pudink zdobíme čerstvým ovocem, konopnými semínky nebo jinými ořechy.
Poznámka:
- Pudink můžete uvařit bez oslazení a před konzumací ho můžeme dochutit medem, datlovým nebo javorovým sirupem.
- Mějte na paměti, že tapiokové perly se 7x zvětší, proto buďtě opatrní s množstvím, které si předem namočíte. Ať to během vaření není jako v pohádce „Hrnečku vař“ 🙂
5 Comments
Prosím ty perličky z vody scedíte, nebo přelijete i s vodou a přidáte mléko??? Moc děkuji
Dobrý den, Michaelo,
voda, ve které se tapiokové perly namáčely, se necedí. Do namočených tapiokových perel a zbytku vody přilejete kokosové mléko a společně uvaříte za stálého míchání do zprůsvitnění perel a do hustoty pudinku.
Moc děkuji, povedl se 😘
CommentDobry den,pokud mam uvareno hodne,da se zmrazit?Diky
Dobrý den, předně se omlouvám za velmi pozdní odpověď. Bohužel jsem komentář přehlédla:-(.
Má odpověď nebude aktuální, ale po pravdě jsem zamražení nezkoušela a asi bych neměla odvahu tento pudink mrazit. Ale opravdu nevím. Snad někdo přidá komentář se svou zkušeností.