Tzatziky z kešu oříšků
Jeden rychlý a jednoduchý recept, kterým oslníte při letních party nebo rodinném obědu. Samozřejmě, můžete použít i zakysanou smetanu namísto kešu. Je to čistě osobní záležitost a Vaše stravovací filosofie, kterou kráčíte ?
Já nechci nikomu vnucovat jakýkoli stravovací směr, jen apeluji na zdroj získaných potravin. Každý jsme individuál a pro mě je jakékoli ortodoxní stravování klecí. Miluji volnost a svobodu jak v životě, tak i v jídle. Co je ale pro mě podstatné, zda maso, vajíčka a ostatní živočišné produkty jsou od zvířat, které byla chovány v souladu s přírodními cykly, měly též alespoň nějakou volnost a radost ze života. Jinak ztrácejí vše podstatné, co bychom při jejich konzumaci očekávali.
Paradoxně, pokud se otevřete všemu jak v jídle, tak i v životě, odejde Vám plynule ze života to, čemu jste se předtím bránili a bojovali s tím. A to je to krásné….
Přeji Vám všem, kdo jste dočetli až sem, ať plynete s proudem tou Vaší řekou života.
Suroviny:
- 70 g kešu ořechů
- 1 salátová okurka (400-500 g)
- 1 PL čerstvé citronové/limetkové šťávy
- 1 ČL panenského olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku
- čerstvý kopr
- nerafinovaná sůl
Postup přípravy:
- Kešu ořechy namočíme do studené vody nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc.
- Okurku oloupeme a nastrouháme ji nahrubo.
- Lehce ji vymačkáme a získanou okurkovou šťávu přelijeme do skleničky.
- Nastrouhanou okurku vložíme do misky.
- Namočené kešu ořechy slijeme a vložíme do mixeru.
- Přidáme k nim citronovou šťávu, olej a tolik okurkové vody, abychom rozmixováním získali krémovou konzistenci.
- Rozmixujeme do krémova.
- Vzniklý krém promícháme s nastrouhanou okurkou, utřeným česnekem a pokrájeným koprem.
- Promícháme.
- Osolíme dle chuti, případně zakápneme olivovým olejem.