Velikonoční beránek slazený datlemi
Posted On 30. 3. 2022
Na velikonoční stůl v mnoha rodinách patří velikonoční beránek, mazanec nebo perníčky. Tento beránek je slazený datlemi a mouku jsem na jeho přípravu zvolila mou oblívenou ječnou :-). Těsto je strukturou hodně podobné mrkvové bábovce, kterou též najdete na blogu.
Další informace můžete získat v úterním vysílání pořadu Sama Doma ze dne 29.3.2022, odkaz najdete zde. První vstup je okolo minuty 2.50 a druhý vstup cca 1:19:00.
Suroviny do formy na beránka:
- 200 g vypeckovaných datlí
- 210 ml vody
- 180 g ječné mouky
- 140 g změklého másla
- 100 g jemně podrcených vlašských ořechů
- 3 vejce
- 50 g rozinek/brusinek (nemusí být)
- 1 ČL jedlé sody
- ½ ČL skořice
- Špetka soli
- Kůra z bio citronu
Postup přípravy:
- Datle namočíme den předem do uvedeného množství vody.
- Druhý den rozmixujeme na hladkou pastu konzistence povidel. Pozor na pecky v datlích při mixování. Jedna zapomenutá a rozmixovaná pecka by zničila celého beránka.
- Oddělíme žloutky od bílků.
- Ve šlehači vyšleháme změklé máslo s rozmixovanými datlemi.
- Přidáme žloutky a opět vyšleháme do hladké hmoty.
- V míse si smícháme mouku, jedlou sodu, skořici, rozinky/brusinky (kdo chce) a podrcené ořechy.
- Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Formu na beránka vymažeme důkladně máslem, vysypeme moukou.
- Troubu dáme vyhřát na 170°C.
- Smícháme mouku s vyšlehanou hmotou a lehce vmícháme sníh z bílků.
- Těsto navrstvíme do formy na beránka.
- Pečeme cca 50-55 minut při 170°C. Stupeň propečení kontrolujeme špejlí.