Velikonoční beránek slazený datlemi

Na velikonoční stůl v mnoha rodinách patří velikonoční beránek, mazanec nebo perníčky. Tento beránek je slazený datlemi a mouku jsem na jeho přípravu zvolila mou oblívenou ječnou :-). Těsto je strukturou hodně podobné mrkvové bábovce, kterou též najdete na blogu.

Další informace můžete získat v úterním vysílání pořadu Sama Doma ze dne 29.3.2022, odkaz najdete zde. První vstup je okolo minuty 2.50 a druhý vstup cca 1:19:00.

Suroviny do formy na beránka:

  • 200 g vypeckovaných datlí
  • 210 ml vody
  • 180 g ječné mouky
  • 140 g změklého másla
  • 100 g jemně podrcených vlašských ořechů
  • 3 vejce
  • 50 g rozinek/brusinek (nemusí být)
  • 1 ČL jedlé sody
  • ½ ČL skořice
  • Špetka soli
  • Kůra z bio citronu

Postup přípravy:

  1. Datle namočíme den předem do uvedeného množství vody.
  2. Druhý den rozmixujeme na hladkou pastu konzistence povidel. Pozor na pecky v datlích při mixování. Jedna zapomenutá a rozmixovaná pecka by zničila celého beránka.
  3. Oddělíme žloutky od bílků.
  4. Ve šlehači vyšleháme změklé máslo s rozmixovanými datlemi.
  5. Přidáme žloutky a opět vyšleháme do hladké hmoty.
  6. V míse si smícháme mouku, jedlou sodu, skořici, rozinky/brusinky (kdo chce) a podrcené ořechy.
  7. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  8. Formu na beránka vymažeme důkladně máslem, vysypeme moukou.
  9. Troubu dáme vyhřát na 170°C.
  10. Smícháme mouku s vyšlehanou hmotou a lehce vmícháme sníh z bílků.
  11. Těsto navrstvíme do formy na beránka.
  12. Pečeme cca 50-55 minut při 170°C.  Stupeň propečení kontrolujeme špejlí.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.