Vodní pickles

Kvašení (fermentace) – dělá potraviny lépe stravitelnými (konzervuje potraviny), uchovává v potravinách vitamíny a živiny. Kvašením vzniká alkohol, kyselina mléčná nebo kyselina octová- přírodní konzervanty, které uchovávají živiny a zabraňují jejich zkáze.Mléčné kvašení (jogurty) – laktobacily přeměňují laktozu (mléčný cukr)na snadněji stravitelnou kyselinu mléčnou (způsobuje kyselost jogurtů).

Pozor na pasterizaci- zabíjí živou mikrofloru…

Recept na vodní pickles můžete vidět také on-line v pořadu Sama Doma ze dne 17.5.2016 (odkaz na recept)

Vodní pickles Suroviny:

  • Zelenina dle výběru: mrkev, bílé či červené zelí, petržel, cibule, květák, brokolice, červená řepa, česnek, křen, z bylinek lze použít kopr, fenykl
  • 2 PL umeocta
  • 1 zarovnaná ČL mořské soli
  • Horká voda
  • Zavařovací sklenice

Postup přípravy:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájíme na požadované tvary. Mrkev, petržel, červenou řepu na půlkolečka, brokolici, květák rozeberem na růžičky. Cibuli nakrájíme na měsíčky.
  2. Natlačíme do zavařovací sklenice.
  3. Přidáme umeocet, sůl, zalijeme horkou vodou a zavíčkujeme.
  4. Necháme stát v pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  5. Potom uložíme do lednice.

Kombinovat můžete různou zeleninu podle fantazie a možností. Jestliže zvolíte různé druhy krájení, může být pickles vždy jiné.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *