Zeleninová nezahuštěná polévka
Tento recept jsem připravovala na natáčení pořadu Sama Doma 16.5.2017, kde tématem byla obezita.
K tomu, abychom zhubli a svou váhu si nejen udrželi, ale hlavně si při hubnutí více neublížili, co se týká síly trávení, je třeba zjistit, jaký jsme konstituční typ. Podle toho se volí vhodné potraviny a harmonizuje se jídelníček. Všeobecně tepelně upravenou zeleninou nic nepokazíme. Konzumace syrové zeleniny je už sporná a těm lidem, kteří mají slabý „trávicí oheň“, by její častá konzumace paradoxně mohla váhu zvýšit. Stejně tak, jako studený jogurt s džusem k snídani není ve většině případech správná volba… Téma hubnutí je složité a univerzální jídelníček neexistuje.
Tato polévka je připravená pouze ze zeleniny, ničím nezahuštěná a přesto je chuťově moc dobrá. Je vhodná i k snídani, kdy Vás prohřeje a nastartuje do denního režimu. K večeři si k ní můžete přidat vařenou obilninu, ideálně bez lepku:
- jáhly
- quinou
- pohanku

Suroviny:
- 180 g mrkve
- 120 g brokolice
- 100 g fenyklu
- 100 g pórku
- 1 rajče
- Kousek řasy wakame
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- Kousek zázvoru
- ½ ČL soli
- 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
- olivový olej /ghí
Postup přípravy:
- Fenykl a mrkev očistíme, nakrájíme na malé kousky. Stonek brokolice oloupeme a také nakrájíme. Růžičky omyjeme.
- Pórek nakrájíme na jemno a přisypeme do hrnce, kde máme rozehřátý olej/ghí.
- Restujeme do zlatova.
- Přidáme koření – bobkový list a nové koření a necháme rozvonět.
- Přisypeme nakrájenou zeleninu) kromě růžiček brokolice), chvíli restujeme.
- Rajče omyjeme, pokrájíme na čtvrtiny a přidáme do hrnce
- Zalijeme vroucím vývarem nebo vodou.
- Osolíme, přidáme mořskou řasu a zázvor.
- Vaříme okolo 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
- Vyjmeme bobkové listy, kuličky nového koření a zázvor.
- Po uvaření odebereme 1/4 polévkové směsi, včetně vařeného rajčete a mořské řasy, do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka. Stačí na to tyčový mixer.
- Rozmixovanou část nalijeme zpět do hrnce, přidáme nadrobno pokrájené růžičky brokolice a necháme prohřát.
- Dochutíme solí.
- Polévku sypeme klíčky, čerstvými natěmi divokých bylin, pažitkou,….