Zeleninová nezahuštěná polévka

Tento recept jsem připravovala na natáčení pořadu Sama Doma 16.5.2017, kde tématem byla obezita.

K tomu, abychom zhubli a svou váhu si nejen udrželi, ale hlavně si při hubnutí více neublížili, co se týká síly trávení, je třeba zjistit, jaký jsme konstituční typ. Podle toho se volí vhodné potraviny a harmonizuje se jídelníček. Všeobecně tepelně upravenou zeleninou nic nepokazíme. Konzumace syrové zeleniny je už sporná a těm lidem, kteří mají slabý „trávicí oheň“, by její častá konzumace paradoxně mohla váhu zvýšit. Stejně tak, jako studený jogurt s džusem k snídani není ve většině případech správná volba… Téma hubnutí je složité a univerzální jídelníček neexistuje.

Tato polévka je připravená pouze ze zeleniny, ničím nezahuštěná a přesto je chuťově moc dobrá. Je vhodná i k snídani, kdy Vás prohřeje a nastartuje do denního režimu. K večeři si k ní můžete přidat vařenou obilninu, ideálně bez lepku:

  • jáhly
  • quinou
  • pohanku

Suroviny:

  • 180 g mrkve
  • 120 g brokolice
  • 100 g fenyklu
  • 100 g pórku
  • 1 rajče
  • Kousek řasy wakame
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • Kousek zázvoru
  • ½ ČL soli
  • 750 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • olivový olej /ghí

Postup přípravy:

  1. Fenykl a mrkev očistíme, nakrájíme na malé kousky. Stonek brokolice oloupeme a také nakrájíme. Růžičky omyjeme.
  2. Pórek nakrájíme na jemno a přisypeme do hrnce, kde máme rozehřátý olej/ghí.
  3. Restujeme do zlatova.
  4. Přidáme koření – bobkový list a nové koření a necháme rozvonět.
  5. Přisypeme nakrájenou zeleninu) kromě růžiček brokolice), chvíli restujeme.
  6. Rajče omyjeme, pokrájíme na čtvrtiny a přidáme do hrnce
  7. Zalijeme vroucím vývarem nebo vodou.
  8. Osolíme, přidáme mořskou řasu a zázvor.
  9. Vaříme okolo 10-15 minut, dokud zelenina nezměkne.
  10. Vyjmeme bobkové listy, kuličky nového koření a zázvor.
  11. Po uvaření odebereme 1/4 polévkové směsi, včetně vařeného rajčete a mořské řasy, do mixovací nádoby a rozmixujeme dohladka. Stačí na to tyčový mixer.
  12. Rozmixovanou část nalijeme zpět do hrnce, přidáme nadrobno pokrájené růžičky brokolice a necháme prohřát.
  13. Dochutíme solí.
  14. Polévku sypeme klíčky, čerstvými natěmi divokých bylin, pažitkou,….

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *