Zeleninový boršč

Zná to asi každý, že má období, kdy jí jednu nebo dvě potraviny pořád dokola. Já to mám s červenou řepou… Doma ji už nikdo nechce jíst, protože ji dělám téměř pořád… ale mně to nevadí, klidně si ji budu vařit jen pro sebe ?. Možná bych se měla zamyslet, co mi to má říci ?.

Červená řepa:

  • Posiluje srdce
  • Zvlhčuje střeva (ideální pro ty, kteří trpí zácpou)
  • Pročišťuje krev
  • Je bohatá na křemík

Celkově vařená kořenová zelenina je harmonizující, posiluje střed těla, naše trávení pohladí a také prospívá i plicím. Kořenová zelenina roste do Země a stejně tak naše tělo potřebuje na podzim stáhnout energii z povrchu těla dovnitř. Je to nádherný soulad energií ?.

Suroviny na 4 porce polévky:

  • 300 g červené řepy
  • 200 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g tuřínu (brambor)
  • 1 velká cibule
  • 4 PL domácího pickles nebo kysaného zelí
  • bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • 1,2 l vody
  • 1-2 ČL soli
  • Olej
  • volitelně – uzený tempeh, umeocet, z koření lze přidat i černuchu

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájíme na jemno.
  2. Orestujeme ji na oleji do zlatova.
  3. Přidáme koření – bobkový list, pepř a nové koření a necháme je na oleji rozvonět. Já miluju chuť černuchy, kterou do polévky také přidávám (asi ½ ČL).
  4. Mezitím si oloupeme mrkev, celer, tuřín a červenou řepu, které nakrájíme na malé kousky (kostičky).
  5. Pokrájenou zeleninu vložíme do hrnce s cibulí a kořením.
  6. Za stálého míchání ji orestujeme a následně zalijeme vodou.
  7. Vaříme do změknutí zeleniny.
  8. Po změknutí zeleniny odebereme ¼ – 1/3 polévky a rozmixujeme do krémova.
  9. Rozmixovanou část vlijeme zpět do polévky a přidáme pickles nebo kysané zelí.
  10. Prohřejeme.
  11. Dochutíme solí.
  12. Kdo má rád, může dochutit polévku umeoctem.

Podáváme:

  • Zjemněné rýžovou /ovesnou smetanou
  • S orestovaným uzeným tempehem
  • Posypané zelenými natěmi

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *