Zelňačka s tempehem

Další z výživných polévek, které vařím od podzimu do začátku jara. V létě na ni chuť nemám.

Tento recept je také z vysílání pořadu Sama doma ze dne 22.1.2019

zde odkaz na první vstup

zde odkaz na druhý vstup

A zelí se dříve konzumovalo hlavně v zimě (leden-únor) a to z několika důvodů:

  1. naši předci neměli supermarkety, aby si koupili zeleninu, jaká je napadla
  2. ve sklepě měli tak akorát zelí a kořenovou zeleninu, kysané zelí (nejlepší a tenkrát téměř jediný zdroj vitamínu C v zimě) a ve spíži fazole

Z pohledu celostní medicíny zelí má tyto vlastnosti:

  • zlepšuje trávení
  • zvlhčuje střeva (tj. urychluje krok na stolici)
  • v kombinaci s česnekem pomáhá tělo zbavovat červů
  • má výborné účinky při léčbě vředů – několikrát denně nalačno vypijeme hrneček čerstvé zelné šťávy nejméně po dobu 3 týdnů
  • má vysoký obsah síry, která pomáhá v čištění krve
  • kysané zelí – zlepšuje peristaltiku, obsahuje vysoké množství vitamínu C a harmonizuje střevní biom svými enzymy a probiotickými kulturami

Poznámka:

Kysané zelí je nutné si vyrobit. Pokud si ho zakoupíte, bude buď konzervované sorbany nebo pasterované. Obojí není dobré, ničí to obsahu enzymů a vitamínů v zelí. Konzervované zelí ještě ke všemu obsahuje přídatné látky “E”.

Zelňačka s tempehem

Suroviny na 4 porce:

  • 1 litr vody nebo zeleninového vývaru
  • 300 g bílého zelí
  • 1 hrnek kysaného zelí
  • 200 g uzeného tempehu
  • 1 cibule – nakrájet najemno
  • 2-3 PL ghí/oleje
  • 2-3 PL pohankové/ječné mouky na zahuštění
  • 2-3 bobkové listy
  • 1 ČL kmínu
  • 1 ČL sladké papriky
  • ½ – 1 ČL soli
  • Brambor/ kedlubna nebo tuřín (v množství 1 kedlubny)
  • umeocet
  • ovesná smetana

Postup přípravy:

  1. Na oleji orestujeme cibulku dozlatova.
  2. Přidáme pokrájený uzený tempeh, také lehce orestujeme.
  3. Přidáme bobkový list, sladkou papriku a lehce osmahneme, abychom ji nespálili. Při delším smažení mletá paprika hořkne.
  4. Do hrnce vložíme očištěné nakrájené brambory/kedlubnu/tuřín a přisypeme kmín.
  5. Zaprášíme moukou a vložíme pokrájené zelí.
  6. Zalijeme horkou vodou nebo vývarem, osolíme.
  7. Vaříme 15-20 minut, dokud zelí nezměkne.
  8. Vložíme kysané zelí a podle potřeby osolíme nebo dochutíme umeoctem.

Tip na servírování:

Poznámka:

  • Pro veganskou variantu a při bezlaktozové dietě použijeme namísto ghí olej.
  • Při bezlepkové dietě nebudeme zjemňovat polévku ovesnou smetanou, ale můžeme použít třeba rýžovou. K zahuštění polévky použijeme pohankovou mouku.

Add a Comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *