Zima- nejlepší období na vybudování energetických rezerv
Zima je za svým temným vrcholem. Doba nejhlubšího jinu pomalu ustupuje. V celostním vnímání roku zimní období zažíná již v listopadu, vrcholí na zimní slunovrat /kdy je nejhlubší jin a temnota/ a končí polovinou února. Co se týká stravování a denního rytmu, platí vše, co je uvedeno v předchozím čísle časopisu Joga Dnes. V polovině února nastává veliký zvrat, kdy dochází k obrácení energetického toku nejen v přírodě, ale i v našich tělech a vládu přebírá energetická dráha jater a žlučníku. Tento proces vyžaduje značné množství energie a pokud nám chybí energetické zásoby, můžeme snadněji onemocnět. I statistiky dokládají, že na jaře je nejvíce úmrtí starých lidí, protože jejich esence byla téměř vyčerpaná a neměli patřičné energetické rezervy.
A právě na vybudování kýžených rezerv je zima tím nejlepším obdobím. Někdo může namítat, že zná jedince, kteří jsou celoročně velmi aktivní, s jídlem a celkovou životosprávou si nedělají starosti, jsou zdraví, nezachoří a mají silné a odolné tělo. Ano i tací jsou mezi námi. Jsou to ti, kteří při narození dostali do vínku obrovský dar od svých rodičů v podobě prenatální „zděděné“ esence, kterou máme podle celostního vnímání uloženou v ledvinové dráze, kam patří nejen ledviny, ale i vaječníky, varlata, kosti, klouby, šlachy, vazy, zuby, lymfatický systém i hormony. Stěžejní roli při tom hraje konstituce předků, jejich životní styl a celkové psychické a fyzické naladění maminky v těhotenství. To vše se otiskuje do energetického pole potomka jako přepis do jeho DNA. Množství zděděné esence si můžeme představit jako svíčku. Náš životní styl je plamínek, kterým svíčka hoří. Žijeme-li neadekvátně našim možnostem, pálíme svíčku velmi rychle. A naopak, žijeme-li v souladu s našimi potřebami a budujeme-li rezervy, svíčka hoří velmi, velmi pomalu. Tak se může stát, že jedinec, který dostal do vínku slabou svíčku, ale naučil se správně hospodařit se svými kapacitami, může mít delší a kvalitnější život než ten, kdo se narodil s tlustou hrobní svící, ale hýří, paří a nedbá svých limitů.
Pokud nepatříte k těm vyvoleným s tlustou hrobní svící, nezoufejte. Energetické zásoby si lze vybudovat, abychom nežili na dluh. Tím se šetří zděděná esence na horší časy, protože její vyčerpání znamená smrt. Přirozeně se tato esence spotřebovává s postupujícím stářím.
Její množství je závislé na našem životním stylu a energetickém výdeji, který výrazně roste při stresu, náročných životních situacích. Tyto zásoby se nazývají se postnatální „osvojená“ esence, kterou získáváme nebo ztrácíme podle toho, jak se stravujeme, vyhýbáme-li se stresovým zátěžím, eliminujeme-li co nevíce zdroj negativních zpráv, nejsme neustále na sociálních sítích a respektujeme-li cyklus přírody. Jde vlastně o rovnovážné hospodaření s životní energií. V takovémto nastavení svou postnatální esenci budujeme.
Tipy, které nám pomáhají budovat náhradní zásoby energie:
- Kvalitní strava v souladu s naší konstitucí a daným ročním obdobím. V zimě jsou to především masokostní vývary, vývary z křenové zeleniny spolu s černými fazolemi nebo fazolemi adzuki, vlašské ořechy, černé fazole a vše, co je uvedeno v předchozím vydání Jogy Dnes.
- Dodržování zásad zdravého životního stylu v souladu s naší konstitucí.
- Nápoje pomáhající budovat energii – bylinné čaje z kořenů lopuchu, kopřivy, pampelišky.
- Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu v přírodě.
- Plynulý život bez výrazných stresových situací.
- Snažit se co nejvíce pobývat v srdeční koherenci.
- Co nejvíce eliminovat sociální sítě a raději se obklopit lidmi, s kterými je nám dobře.
- Ukončení práce na počítači a další elektrotechnice okolo 18.00
- Dostatek spánku, ideálně podle našeho chronotypu.
- Suché teplo na ledviny v podobě nahřátých solných sáčků.
- Práce s našimi nevědomými vzorci, které jsou příčinou různých onemocnění pod odborným vedením a jejich zvědomování.
Ledviny a celá jejich energetická dráha jsou kořenem jinu a jangu v našem těle, jsou to naše baterky. Proto, když si je chceme „dobít“ je vhodné dodržovat výše zmíněné rady a snažit se, ideálně v zimním čase, konzumovat kořeny –ať již v podobě kořenové zeleniny (různě tepelně upravené) nebo v podobě nápojů z kořenů silných bylin. Naprostým požehnáním jsou pro ledviny masokostní vývary s kořenovou zeleninou, které doplní minerální látky a vyživí je a čaje z kořenů silných bylin (lopuch, pampeliška, kopřiva), kde zmiňované kořeny povaříme po dobu 10 minut a zalijeme s nimi jiné bylinky například květ černého bezu, mátu, tymián, diviznu a jiné. Obojí, jak vývary, tak nápoje je ideální popíjet v době ledvin, a to je mezi 17-19.00, pak z nich vytěží úplné maximum.