Celožitný kváskový chléb

Nerada používám u svých receptů superlativa jako nejlepší, nejchutnější,… Ale teď MUSÍM ?

Toto je pro mě nejlepší celožitný kváskový chléb, jaký jsem kdy jedla a i upekla ? Pokud máte zkušenosti s kváskem, tak se Vám určitě povede. Není tam nic složitého, žádné překládání těsta ani složitost v jeho upečení. Trvalo mi několik let, než se mi recept na tento chleba podařil v takové podobě, kdy ho mohu dát na web s pocitem, že se Vám povede?

Doma ho jíme všichni. Je vláčný a chutný i několik dní na rozdíl od kváskových pšeničných chlebů.

Chléb peču z doma namletého a přesátého žita. Pokud si koupíte žitnou mouku, doporučuji ji přesít a zkontrolovat, aby byla chlebová. Ale ze zkušensoti vím, že není nad domácí čerstvě připravenou žitnou mouku.

Důležitá je také forma, ve které chléb pečete a jaké má rozměry. Pokud ji budete mít širší než mám já, zadělejte chléb v dávce a půl, abyste neupekli nízký bochník.

Celožitný kváskový chléb

Množství těsta do formy o rozměrech 24 x 12 cm:

Suroviny na přípravu odpovídajícího množství kvásku:

  • 190 g žitné mouky
  • 200 g vody
  • 1 PL kvásku
  • Vše v míse smícháme a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté folií při pokojové teplotě.

Suroviny:

  • 390 g kvásku – to je ten rozkvas
  • 300 g žitné mouky
  • 260 g vody
  • 15 g soli
  • 1 PL rýžového sirupu/sladu
  • 1 ČL koření – mletý kmín nebo chlebové koření
  • volitelně semínka k posypání i do těsta (dýňová, sezamová, slunečnicová, i ořechy)

Postup přípravy:

  1. Do mísy s žitným rozkvasem přidáme ostatní suroviny. Kdo má rád semínka i v chlebu a ne jen na jeho kůrce, přidá hrst semínek.
  2. Vše smícháme do jednolité konzistence (těsto je lepivé). Moc těsto nehněteme.
  3. Po zkušenostech s vaší formou ji buď vymažte olejem/máslem nebo ji nemusíte vymazávat. Každá forma se chová jinak. Já ji vymazávat nemusím.
  4. Těsto natřeme do (vymazané) formy, uhladíme, povrch posypeme semínky (ale nemusíme, to záleží na Vás) a necháme kynout, přikryté bio škrobovým sáčkem 2-4 hodiny.
  5. Po vykynutí rozehřejeme troubu na 230°C.
  6. Chléb vkládáme bez sáčku ho vyhřáté trouby a pečeme 10 min na 230 °C. Po 10 minutách pečení chléb přikryjeme alobalem na 10 minut, aby se na povrchu nevysušil a nepřipálil.
  7. Po 10 minutách alobal odkryjeme a dopékáme 10-15 minut stále při 230°C.
  8. Doba pečení vždy záleží na vaší troubě. Může trvat i o 5 minut déle.

Poznámka:

  1. Na přikrytí chleba během kynutí nepoužívám utěrku. Většinou se trochu prověsí a do formy a chléb se na ni během kynutí přilepí. Sáček lze malinko nadzvednout do „čepice“ a tím se vytvoří prostor pro kynutí chleba.
  2. Pokud budete s chlebem zároveň péci například zeleninu, červenou řepu nebo lze i takto společně upéci ryby, doba pečení se takto mže opět asi o 5-10 minut prodloužit. Ale rozhodně to není na úkor kvality chleba.
35 Comments

Napsat komentář: Míša Sedláčková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *