Cizrnové rizoto

Tento recept je náplň z receptu „zapečená plněná dýně“ a lze ho různě měnit dle dostupných surovin. Některé tipy jsou uvedeny dole pod receptem. Dělám-li recept s cizrnou, nepřidávám již košťálovou zeleninu (květák, brokolice), protože se mi to hůře tráví. Ale komu to nedělá problém, pak právě brokolice přidaná v závěru vaření, aby neztratila barvu, bude v rizotu skvělá 🙂

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g vařené rýže (200 g v syrovém stavu)
  • 400 g vařené cizrny (160 g v syrovém stavu)
  • 400 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • Máslo nebo olej
  • Sušená rajčata dle chuti
  • Čerstvý tymián
  • 4 PL Sójové omáčky (já preferuji Shoyu nebo Tamari)

Postup přípravy:

  1. Máme-li, zpracujeme staré zbytky rýže a cizrny. Pokud je nemáme vařené, namočíme cizrnu den předem. Namáčecí vodu minimálně jednou vyměníme.
  2. Druhý den ji uvaříme do měkka.
  3. Odměříme si uvedené množství rýže a také uvaříme do měkka.
  4. Na dvou polévkových lžicích másla nebo oleje lehce restujeme vařenou cizrnu.
  5. Přilijeme sójovou omáčkou a pomalu zahříváme, dokud sójová omáčka společně s máslem/olejem neobalí cizrnové kuličky.
  6. Mezitím si oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli a česnek.
  7. Vložíme do pánve s rozpuštěným tukem (máslo/olej) a restujeme do zlatova.
  8. Přisypeme očištěnou a nadrobno pokrájenou mrkev.
  9. Restujeme do změknutí mrkve, je-li potřeba trochu směs podléváme vodou.
  10. Po změknutí mrkve přidáme na malé kousky pokrájená sušená rajčata, čerstvý tymián, rýži a připravenou cizrnu. Vše zamícháme a dochutíme solí, je-li potřeba.

Různé obměny:

  • Cizrnu můžeme nahradit buď uzeným tempehem nebo krůtími nudličkami. Obojí upravíme na pánvi stejně jako cizrnu. Tj. lehce orestujeme na tuku, přidáme sójovou omáčku a restujeme do zlatova. 
  • Do hotové směsi můžeme vmíchat orestované houby (lesní, známe-li je/žampiony/hlívu)
  • Pro hezkou barvu můžeme přidat 100 g mraženého hrášku nebo zelené fazolkové lusky a snížíme množství cizrny na 300 g.
  • Hotové rizoto sypeme sýrem, veganským parmezánem, gomasiem, zelenými natěmi …

Poznámka:

  • Ve veganské variantě a bezlaktozové dietě volíme olej, chceme-li nahradit cizrnu pak doporučuji uzený temeph nebo uzené tofu.
  • Při bezlepkové variantě je potřeba vybrat bezlepkovou sójovou omáčku (např. tamari).

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *