Zapečená plněná dýně/cuketa

Podzimní čas je časem sklizně kořenové zeleniny, dýní, cuket a dalších druhů zelenin. Jedna možnost, jak zpracovat malé dýně je ta, že je zapečeme buď se slanou nebo sladkou náplní (recept někdy jindy). Na slano lze zapéci i cukety. Záleží na tom, co zahrádka poskytuje nebo co se zorvna nabízí v obchodě. Zde je jedna varianta náplně, kterou lze připravit i jako samostatné jídlo.

Suroviny na 8 porcí:

  • 8 ks malých dýní hokaido nebo cukety
  • 500 g vařené rýže (200 g v syrovém stavu)
  • 400 g vařené cizrny (160 g v syrovém stavu)
  • 300 g mrkve
  • 200 g cibule
  • 3 stroužky česneku
  • máslo nebo olej
  • sušená rajčata
  • čerstvý tymián
  • 4 PL sójové omáčky (já mám ráda Shoyu nebo Tamari)

Postup přípravy:

  1. Máme-li, zpracujeme staré zbytky rýže a cizrny. Pokud je nemáme vařené, namočíme cizrnu den předem. Namáčecí vodu minimálně jednou vyměníme.
  2. Druhý den ji uvaříme do měkka.
  3. Odměříme si uvedené množství rýže a také uvaříme do měkka.
  4. Připravené dýně očistíme, skrojíme vršek cca v ¼, který si ponecháme a vydlabeme vnitřek.
  5. Na dvou polévkových lžicích másla nebo oleje lehce restujeme vařenou cizrnu.
  6. Přilijeme sójovou omáčkou a pomalu zahříváme, dokud sójová omáčka společně s máslem/olejem neobalí cizrnové kuličky.
  7. Dýně naskládáme do pekáčku, dovnitř dáme oříšek másla, přiklopíme odkrojeným vrškem dýně a dáme péci do vyhřáté trouby na 190°C cca na 20 minut.
  8. Mezitím si oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli a česnek.
  9. Vložíme do pánve s rozpuštěným tukem (máslo/olej) a restujeme do zlatova.
  10. Přisypeme očištěnou a nadrobno pokrájenou mrkev.
  11. Restujeme do změknutí mrkve, je-li potřeba trochu směs podléváme vodou.
  12. Po změknutí mrkve přidáme na malé kousky pokrájená sušená rajčata, čerstvý tymián, rýži a připravenou cizrnu. Vše zamícháme a dochutíme solí, je-li potřeba.
  13. Vyndáme z trouby předpečené dýně, opatrně naplníme hotovou směsí, kdo chce, může posypat parmezánem, opět přiklopíme odkrojeným vrškem dýně a a vložíme ještě na 20 minut do trouby.

Různé obměny:

  • Cizrnu můžeme nahradit buď uzeným tempehem nebo krůtími nudličkami. Obojí upravíme na pánvi stejně jako cizrnu. Tj. lehce orestujeme na tuku, přidáme sójovou omáčku a restujeme do zlatova.  
  • Do hotové směsi můžeme vmíchat orestované houby (lesní, známe-li je/žampiony/hlívu)
  • Pro hezkou barvu můžeme přidat 100 g mraženého hrášku nebo zelené fazolkové lusky a snížíme množství cizrny na 300 g.

Poznámka:

Lze takto zpracovat cizrnové nebo jiné rizoto z předešlého dne a budete mít opět jiné jídlo😊. Množství dýní/cuket volte dle zbylého rizota.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *