Zapečená plněná dýně/cuketa
Posted On 29. 9. 2022
Podzimní čas je časem sklizně kořenové zeleniny, dýní, cuket a dalších druhů zelenin. Jedna možnost, jak zpracovat malé dýně je ta, že je zapečeme buď se slanou nebo sladkou náplní (recept někdy jindy). Na slano lze zapéci i cukety. Záleží na tom, co zahrádka poskytuje nebo co se zorvna nabízí v obchodě. Zde je jedna varianta náplně, kterou lze připravit i jako samostatné jídlo.
Suroviny na 8 porcí:
- 8 ks malých dýní hokaido nebo cukety
- 500 g vařené rýže (200 g v syrovém stavu)
- 400 g vařené cizrny (160 g v syrovém stavu)
- 300 g mrkve
- 200 g cibule
- 3 stroužky česneku
- máslo nebo olej
- sušená rajčata
- čerstvý tymián
- 4 PL sójové omáčky (já mám ráda Shoyu nebo Tamari)
Postup přípravy:
- Máme-li, zpracujeme staré zbytky rýže a cizrny. Pokud je nemáme vařené, namočíme cizrnu den předem. Namáčecí vodu minimálně jednou vyměníme.
- Druhý den ji uvaříme do měkka.
- Odměříme si uvedené množství rýže a také uvaříme do měkka.
- Připravené dýně očistíme, skrojíme vršek cca v ¼, který si ponecháme a vydlabeme vnitřek.
- Na dvou polévkových lžicích másla nebo oleje lehce restujeme vařenou cizrnu.
- Přilijeme sójovou omáčkou a pomalu zahříváme, dokud sójová omáčka společně s máslem/olejem neobalí cizrnové kuličky.
- Dýně naskládáme do pekáčku, dovnitř dáme oříšek másla, přiklopíme odkrojeným vrškem dýně a dáme péci do vyhřáté trouby na 190°C cca na 20 minut.
- Mezitím si oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli a česnek.
- Vložíme do pánve s rozpuštěným tukem (máslo/olej) a restujeme do zlatova.
- Přisypeme očištěnou a nadrobno pokrájenou mrkev.
- Restujeme do změknutí mrkve, je-li potřeba trochu směs podléváme vodou.
- Po změknutí mrkve přidáme na malé kousky pokrájená sušená rajčata, čerstvý tymián, rýži a připravenou cizrnu. Vše zamícháme a dochutíme solí, je-li potřeba.
- Vyndáme z trouby předpečené dýně, opatrně naplníme hotovou směsí, kdo chce, může posypat parmezánem, opět přiklopíme odkrojeným vrškem dýně a a vložíme ještě na 20 minut do trouby.
Různé obměny:
- Cizrnu můžeme nahradit buď uzeným tempehem nebo krůtími nudličkami. Obojí upravíme na pánvi stejně jako cizrnu. Tj. lehce orestujeme na tuku, přidáme sójovou omáčku a restujeme do zlatova.
- Do hotové směsi můžeme vmíchat orestované houby (lesní, známe-li je/žampiony/hlívu)
- Pro hezkou barvu můžeme přidat 100 g mraženého hrášku nebo zelené fazolkové lusky a snížíme množství cizrny na 300 g.
Poznámka:
Lze takto zpracovat cizrnové nebo jiné rizoto z předešlého dne a budete mít opět jiné jídlo😊. Množství dýní/cuket volte dle zbylého rizota.