Čokoládový dort s malinami
Posted On 28. 7. 2021
K létu neodmyslytelně patří maliny, čokoláda, pohoda a klid :-).
Tento dort je čokoládová verze malinového dortu . Sice je v receptech použitý stejný korpus, ale chuťově jsou oba dorty zcela odlišné a hodně jedlé 🙂
Suroviny na dortový korpus o průměru 18 cm:
- 4 vejce
- 200 g datlového sirupu
- 100 g ječné mouky
- 3 PL kakaa
- 3 PL olivového oleje
- 2 PL studené vody
- 1 ČL sody zarovnaná
Postup přípravy:
- Oddělíme bílky od žloutků.
- Z bílků vyšleháme pevný sníh.
- Žloutky vyšleháme s datlovým sirupem do světlé hmoty.
- Mouku smícháme s kakaem a sodou.
- Do žloutkové směsi přidáme olej a vodu. Zamícháme.
- Vsypeme směs s moukou a lehce zamícháme.
- Troubu dáme předehřívat na 160°C.
- Přidáme tuhý sníh. Vše pomalu promícháme, aby nám neunikl vzduch s našlehaných bílků.
- Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 18 cm. Já používám kruh, kde si průměr upravuji podle potřeby.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme okolo 40 minut. Stupeň upečení kontrolujeme špejlí. Upečený korpus necháme pomalu chladnout v troubě, kde jsme pootevřely dvířka. Takto vychladlý korpus by se neměl v prostředku propadnout.
- Zcela vychladlý korpus podélně dvakrát rozkrojíme a plníme náplní.
Suroviny na čokoládovou náplň:
- 300 g čokolády 60-70%
- 300 ml bio smetany ke šlehání
- 250 g malin
Postup přípravy čokoládové náplně:
- Čokoládu nalámeme na kousky a dáme do vodní lázně rozehřát.
- Přivedeme k varu smetanu a smícháme ji s rozehřátou čokoládou.
- Hotovou směs dáme do ledničky zchladnout. Během chladnutí čokoládové směsi dochází i k jejímu tuhnutí. Doporučuji směs vyndat z lednice asi za 3-4 hodiny, kdy má konzistenci vhodnou na roztírání.
- Maliny rozmačkáme vidličkou a v tenké vrstvě je poklademe na spodní a prostřední plát korpusu. Na malinovou vrstvu natřeme čokoládovou náplň a všechny tři dortové pláty navrstvíme na sebe tak, že navrch položíme nenatřený plát.
- Dort potřeme ze všech stran zbylou čokoládovou náplní a vložíme na hodinu do lednice.
Suroviny na čokoládovou polevu:
- 50 g čokolády
- 40 ml smetany ke šlehání
- 30 g másla
Postup přípravy čokoládové náplně:
- Do kastrůlku nalijeme smetanu a přivedeme ji k varu.
- Ihned vypneme a nasypeme do ní nalámanou čokoládu a máslo.
- Necháme rozpustit a vyšleháme ručně metličkou do hladké polevy.
- Polevu nalijeme na vychladlý dort a zdobíme malinami nebo jiným ovocem, případně jedlými květy.
Tip:
- Pro sladší verzi dortu přidáme do hotové čokoládové směsi 4 PL javorového/agávového nebo datlového sirupu a necháme chladnout v lednici.
- Při bezlaktozové dietě uvaříme čokoládovou náplň z kešu smetany (kešu smetanu použijeme v množství 250 g) nebo z ovesné smetany.
- Chceme-li mít dort zcela čokoládový vynecháme malinovou vrstvu.
- Chuť dortu lze měnit volbou čokolády. Zvolíme -li čokoládu Lindt – hruškovou nebo chilli, změní to i chuť dortu.
- Chceme-li mít dort čokoládovo-mátový, svaříme ve smetaně na šlehání hrst mátových lístků, které vyndáme před přidáním rozpuštěné čokolády. Je na zvážení, použijeme-li v této variantě malinovou vrstvu.
4 Comments
Dobrý den, mohu místo datlového sirupu použít melasu? Děkuji 🙂
Dobrý den, Terezo,
přiznám se, že jsem tuto náhradu nikdy nezkoušela. Kdysi, když byly děti menší, jsem jednou melasu koupila a nikdo ji nechtěl jíst. Tím skončil můj pokus o její zařazení do jídelníčku. Ale myslím si, že by to mělo jít. Melasa má podobnou texturu jako daltový sirup. Pokud by její konzistence byla o něco hustší, přidejte jednu polévkovou lžíci vody. Dort ale bude mít její specifickou chuť. 🙂
Dobrý den, konečně recept bez cukru. Moc děkuji. Prosin je možné jednou mouku nahradit např. Špaldovou ve stejném množství?
Děkuji moc.
Hlavně aby mi to vyskočilo.
Ano, je bez cukru, i tak je dost sladký :-D. Ječnou mouku můžete nahradit špaldovou mouku. Přidejte o troch více vody, cca 1/2 polévkové lžíce:-). Těsto by se mělo chovat stejně a naskočit jako na obrázku.