Čokoládový dort s malinami

K létu neodmyslytelně patří maliny, čokoláda, pohoda a klid :-).

Tento dort je čokoládová verze malinového dortu . Sice je v receptech použitý stejný korpus, ale chuťově jsou oba dorty zcela odlišné a hodně jedlé 🙂

Suroviny na dortový korpus o průměru 18 cm:

  • 4 vejce
  • 200 g datlového sirupu
  • 100 g ječné mouky
  • 3 PL kakaa
  • 3 PL olivového oleje
  • 2 PL studené vody
  • 1 ČL sody zarovnaná

Postup přípravy:

  1. Oddělíme bílky od žloutků.
  2. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
  3. Žloutky vyšleháme s datlovým sirupem do světlé hmoty.
  4. Mouku smícháme s kakaem a sodou.
  5. Do žloutkové směsi přidáme olej a vodu. Zamícháme.
  6. Vsypeme směs s moukou a lehce zamícháme.
  7. Troubu dáme předehřívat na 160°C.
  8. Přidáme tuhý sníh. Vše pomalu promícháme, aby nám neunikl vzduch s našlehaných bílků.
  9. Těsto nalijeme do dortové formy o průměru 18 cm. Já používám kruh, kde si průměr upravuji podle potřeby.
  10. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme okolo 40 minut. Stupeň upečení kontrolujeme špejlí. Upečený korpus necháme pomalu chladnout v troubě, kde jsme pootevřely dvířka. Takto vychladlý korpus by se neměl v prostředku propadnout.
  11. Zcela vychladlý korpus podélně dvakrát rozkrojíme a plníme náplní.

Suroviny na čokoládovou náplň:

  • 300 g čokolády 60-70%
  • 300 ml bio smetany ke šlehání
  • 250 g malin

Postup přípravy čokoládové náplně:

  1. Čokoládu nalámeme na kousky a dáme do vodní lázně rozehřát.
  2. Přivedeme k varu smetanu a smícháme ji s rozehřátou čokoládou.
  3. Hotovou směs dáme do ledničky zchladnout. Během chladnutí čokoládové směsi dochází i k jejímu tuhnutí. Doporučuji směs vyndat z lednice asi za 3-4 hodiny, kdy má konzistenci vhodnou na roztírání.
  4. Maliny rozmačkáme vidličkou a v tenké vrstvě je poklademe na spodní a prostřední plát korpusu. Na malinovou vrstvu natřeme čokoládovou náplň a všechny tři dortové pláty navrstvíme na sebe tak, že navrch položíme nenatřený plát.
  5. Dort potřeme ze všech stran zbylou čokoládovou náplní a vložíme na hodinu do lednice.

Suroviny na čokoládovou polevu:

  • 50 g čokolády
  • 40 ml smetany ke šlehání
  • 30 g másla

Postup přípravy čokoládové náplně:

  1. Do kastrůlku nalijeme smetanu a přivedeme ji k varu.
  2. Ihned vypneme a nasypeme do ní nalámanou čokoládu a máslo.
  3. Necháme rozpustit a vyšleháme ručně metličkou do hladké polevy.
  4. Polevu nalijeme na vychladlý dort a zdobíme malinami nebo jiným ovocem, případně jedlými květy.

Tip:

  1. Pro sladší verzi dortu přidáme do hotové čokoládové směsi 4 PL javorového/agávového nebo datlového sirupu a necháme chladnout v lednici.
  2. Při bezlaktozové dietě uvaříme čokoládovou náplň z kešu smetany (kešu smetanu použijeme v množství 250 g) nebo z ovesné smetany.
  3. Chceme-li mít dort zcela čokoládový vynecháme malinovou vrstvu.
  4. Chuť dortu lze měnit volbou čokolády. Zvolíme -li čokoládu Lindt – hruškovou nebo chilli, změní to i chuť dortu.
  5. Chceme-li mít dort čokoládovo-mátový, svaříme ve smetaně na šlehání hrst mátových lístků, které vyndáme před přidáním rozpuštěné čokolády. Je na zvážení, použijeme-li v této variantě malinovou vrstvu.
4 Comments

Napsat komentář: Míša Sedláčková Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *