Dhál z loupaného munga

Toto je recept z úterního vysílaní pořadu Sama doma, kde mě poprosili, abych uvařila jídla z luštěnin vhodná do období, kdy se zima pomalu překlápí do jara.

Připravovala jsem dva recepty:

  • luštěninový dhál, který je výživný a lehce stravitelný
  • salát z čočky Belugy, který můžete konzumovat teplý nebo studený, zaleží na vašich preferencích.

Suroviny na 4-6 porcí:

  • 600 g rajčatového pyré
  • 400-500 ml vody
  • 250 ml kokosového mléka
  • 300 g očištěné dýně hokaido/batátu nebo jejich kombinace
  • 250 g očištěné mrkve
  • 150 g mung dálu (loupané mungo)
  • 100 g očištěné petržele
  • 100 g cibule
  • 3 řapíky celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 5 PL rýžového sirupu/4 ČL třtinového cukru
  • 2 bobkové listy
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 2 ČL garam masaly
  • 1 ½ ČL kari
  • ½ ČL koriandru
  • ½ ČL hořčičného semínka
  • celá skořice
  • Sůl
  • Olej

Postup přípravy:

  1. Na rozehřátém oleji orestujeme do zlatova najemno nakrájenou očištěnou cibuli a česnek.
  2. Mezitím si pokrájíme mrkev, petržel, dýni/batáty na kostičky. Řapíkatý celer na malé kousky.
  3. Na orestovanou cibuli přisypeme najemno pokrájený zázvor, koriandr, hořčičné semínko, skořici a bobkový list. Necháme rozvonět.
  4. Přidáme očištěnou zeleninu, garam masalu, kari a promícháme.
  5. Přilijeme rýžový sirup, vodu (400ml), rajčatové pyré, přidáme propláchnutý mung dál a za občasného míchání (mírný var) vaříme do změknutí mung dálu. Dle potřeby přiléváme vodu
  6. Do hotového pokrmu nalijeme kokosové mléko a dochutíme solí.

Podáváme:

  • s krajíčkem kváskového chleba
  • posypané čerstvým koriandrem
  • posypané gomasiem z černého sezamu nebo posypané opraženými vlašskými ořechy

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *