Košíčky s čokoládovým krémem
Posted On 26. 5. 2021
Velmi oblíbený vánoční recept. Znáte to, některé druhy připravuji v pětinásobné dávce, některé prý vůbec péci nemusím :-D. Tento recept spolu s datlovým cukrovím bych mohla připravovat rovnou v dávce pro pořádný oddíl 😀
Suroviny na přípravu cca 33 ks košíčků o průměru 4,5 cm:
- 150 g špaldové mouky jemně mleté nebo ječné jemně mleté mouky
- 80 g změklého másla
- 50 g třtinového cukru
- 50 g oříšků (lískové, vlašské)
- 1 žloutek
Postup:
- Mouku přesejeme přes jemné síto.
- Třtinový cukr a oříšky nameleme v mlýnku na kávu najemno.
- Z všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň jednu hodinu uležet.
- Poté vtlačujeme do formiček na košíčky (o průměru 4,5 cm) a upečeme cca 10-15 minut při 170 °C v horkovzdušné troubě.
- Upečené košíčky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
- Plníme čokoládovým krémem.
- Chceme-li mít uvnitř košíčku lískový oříšek, dáme trochu krému na dno, přimáčkneme do krému oříšek a navrch opět vrstvíme krém.
- Hotové košíčky můžeme ozdobit drcenými ořechy (pistácie, vlašské, lískové) nebo rozmačkaným lyofilizovaným ovocem (maliny, jahody).
Čokoládový krém do košíčků
Suroviny:
- 200 g čokolády
- 100 g smetany ke šlehání
- 50 g másla
- 1 PL datlového sirupu (nebo rozmixovaných datlí)
Postup přípravy:
- Čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni.
- Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme máslo a zahříváme, až se máslo ve smetaně rozpustí. Nevaříme.
- Do rozpuštěné smetany vmícháme rozehřátou čokoládu do hladkého krému.
- Hotový krém necháme v chladu alespoň 2-3 hodiny.
Poznámka:
Čokoládu volíme takovou, která nám chutná – volíme z čokolád typu:
- na vaření
- 60%, 70% nebo i 80% máme-li jí rádi.
V krému jej jí ze všech surovin nejvíce, tak je potřeba vybrat tu nejlepší pro vaše chuťové buňky.
5 Comments
Dobry den pani Miso,
prosim sel by tento recept udelat i bez orechu? A myslite, ze by sly z tohoto receptu udelat i vykrajovane slepene linecke kousky? Pokud byste vydala nejakou sbirku receptu vanocniho cukrovi, urcite bych si ji rada koupila..
Dekuji a preji krasny den,
Barbora
Dobrý den. Náplň do košíčků jsem podle receptu udělala, je výborná, ale tuhá takže nešlo stříkat sáčkem se špičkou. Jak stříkat? Děkuji. Jitka
Hezký den, Jitko,
pro nastříkání krému do košíčků je potřeba ho nechat v teple chvíli povolit, aby šel stříkat. Odeberte si vždy jen část, aby vám zbytek nepovolil moc:-). Je to trochu otrava, ale stojí to za to :-).
Přeji vám pohodové pečení. Míša
Vypadá to skvěle, jak dlouho je lze skladovat? vydrží v chladu třeba 10 dní ? nebo naplnit až před konzumací ? ( i když spíš bude problém je uchránit před konzumenty 🙂 děkuji Daniela
Hezký den, Danielo,
košíčky vydrží v chladu týden až 10 dní. Ale problém bývá spíš jinde, jak píšete- uchránit před konzumenty:-). je to vlastně kuchařská pocta. já je plnila ve středu a dnes děti dojedly poslední…. :-D. Týden, až deset dní v lednici vydrží, když je dobře zasunete někam, kde nebudou na očích:-D