Košíčky s čokoládovým krémem

Velmi oblíbený vánoční recept. Znáte to, některé druhy připravuji v pětinásobné dávce, některé prý vůbec péci nemusím :-D. Tento recept spolu s datlovým cukrovím bych mohla připravovat rovnou v dávce pro pořádný oddíl 😀

Suroviny na přípravu cca 33 ks košíčků o průměru 4,5 cm:

  • 150 g špaldové mouky jemně mleté nebo ječné jemně mleté mouky
  • 80 g změklého másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g oříšků (lískové, vlašské)
  • 1 žloutek

Postup:

  1. Mouku přesejeme přes jemné síto.
  2. Třtinový cukr a oříšky nameleme v mlýnku na kávu najemno.
  3. Z všech surovin vypracujeme těsto, které necháme alespoň jednu hodinu uležet.
  4. Poté vtlačujeme do formiček na košíčky (o průměru 4,5 cm) a upečeme cca 10-15 minut při 170 °C v horkovzdušné troubě.
  5. Upečené košíčky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
  6. Plníme čokoládovým krémem.
  7. Chceme-li mít uvnitř košíčku lískový oříšek, dáme trochu krému na dno, přimáčkneme do krému oříšek a navrch opět vrstvíme krém.
  8. Hotové košíčky můžeme ozdobit drcenými ořechy (pistácie, vlašské, lískové) nebo rozmačkaným lyofilizovaným ovocem (maliny, jahody).

Čokoládový krém do košíčků

Suroviny:

  • 200 g čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • 1 PL datlového sirupu (nebo rozmixovaných datlí)

Postup přípravy:

  1. Čokoládu necháme rozehřát ve vodní lázni.
  2. Do hrnce nalijeme smetanu, přidáme máslo a zahříváme, až se máslo ve smetaně rozpustí. Nevaříme.
  3. Do rozpuštěné smetany vmícháme rozehřátou čokoládu do hladkého krému.
  4. Hotový krém necháme v chladu alespoň 2-3 hodiny.

Poznámka:

Čokoládu volíme takovou, která nám chutná – volíme z čokolád typu:

  • na vaření
  • 60%, 70% nebo i 80% máme-li jí rádi.

V krému jej jí ze všech surovin nejvíce, tak je potřeba vybrat tu nejlepší pro vaše chuťové buňky.

Tags:
5 Comments

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *