Mořský vlk v papilotě
Posted On 17. 8. 2021
Velmi chutná a také rychlá úprava ryby typu mořský vlk, pražma královská, pstruh nebo losos. Připravuji takto ryby, když má přijít návštěva. Je to rychlé, pečou se téměř sami bez výrazného hlídání a po vyhození papíru na pečení máte ihned uklizeno :-).
Krátké povídání a postup můžete také vidět v prosincovém vysílání pořadu Sama Doma. Zde je odkaz na 1. vstup a zde je odkaz na 2. vstup v pořadu Sama Doma.
Suroviny na 2 porce:
- Mořská ryba typu mořský vlk nebo pražma královská
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 30 ml bílého vína
- Snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu
- Naťová petrželka
- Citronová kůra z bio citronu
- Plátky bio citronu
- Olivový olej na rybu
- Sůl
- Pepř
Postup přípravy:
- Rybu očistíme od šupin, vykucháme a odstraníme žábry.
- Připravíme si takové množství papíru na pečení, do kterého zabalíme celou rybu.
- Papír přepůlíme a na střed jedné poloviny vložíme na měsíčky pokrájenou cibuli, přepůlené dva stroužky česneku, posypeme pokrájenou naťovou petrželkou, strouhanou citronovou kůrou a posypeme tymiánem.
- Rybu osolíme, opepříme a do vykuchané břišní dutiny vložíme snítku rozmarýnu, tymián, plátky citronu, rozpůlené zbylé stroužky česneku a položíme ji na připravené lůžko z cibule.
- Rybu pokapeme olejem a opatrně zalijeme vínem.
- Stěny papíru dokonale přeložíme k sobě, několikrát strany pořádně přejedeme prstem a upevníme dřevěnými kolíčky.
- Takto připravenou rybu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na plechu zhruba 30 – 40 minut při 200 °C, záleží na velikosti připravované ryby.
- Během pečení by se měl papír nafouknout. V pevně uzavřeném papíru na pečení se vytváří pára, ve které se ryba „uvaří“ a dojde zároveň k prolnutí chutí všech bylin a ostatních surovin.
Podáváme s:
- Fenyklovým salátem
- S pečenými brambory
- s dušenou mrkví s fazolkami a rýží
- se salátem z čekankových puků