Polévka z červené čočky a zeleniny

Další recept z vysílání pořadu Sama doma ze dne 23.6.2020. (zde je první vstup, zde je druhý vstup v pořadu Sama doma).

Jedná se o rychlou a lehce stravitelnou zeleninovou polévku, kterou vařím především naší roční Anežce. Miluje ji k snídani a i k obědu. Dávám-li jí polévku k snídani, přidávám do ní plnou lžíci vařené rýže, aby se více zasytila.

Hlavní složkou této polévky mrkev, batát a cuketa, stejně jako u receptu na palcičky ze zeleniny. Řapíkatý celer a čerstvý hrášek přidávám do polévky, když je mám na zahrádce. Samozřejmě lze použít i mražený hrášek.

Suroviny na 4 porce:

  • 800 ml vody
  • 130 g mrkve
  • 130 g batátů
  • 80 g cukety
  • 70 g červené čočky
  • 2 řapíky celeru
  • 1 cibule
  • 4 PL rajčatové omáčky
  • 2-3 PL rýžového sirupu
  • 2 bobkové listy
  • ¼ ČL mletého koriandru
  • ¼ ČL sladkého curry
  • Špetka mletého kardamonu
  • Kousek čerstvého zázvoru
  • Sůl dle potřeby
  • Olej (ve veganské variantě) nebo přepuštěné máslo na orestování cibule
  • Hrst čerstvého hrášku
  • Čerstvý koriandr na zdobení polévky

Postup přípravy:

  1. Na oleji nebo přepuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova.
  2. Přidáme bobkový list, očištěný čerstvý zázvor a necháme rozvonět.
  3. Přisypeme koření – curry, mletý koriandr a kardamon a opět necháme na tuku rozvonět. Stačí chvilka, aby se koření nepřipálilo.
  4. Přidáme očištěnou a na malé kousky pokrájenou mrkev a batát. Přilijeme rýžový sirup. Chvíli restujeme.
  5. Přisypeme sůl, propláchnutou červenou čočku a přilijeme vodu.
  6. Vaříme do změknutí mrkve a batátu. Když jsou měkké na skus, přidáme omytý a pokrájený řapíkatý celer, omytou, nakrájenou cuketu a rajčatovou omáčku. Vaříme ještě 3-5 minut.
  7. Vyndáme zázvor a do hotové polévky přidáme čerstvý hrášek, máme-li ho k dispozici.
  8. Polévku dochutíme dle potřeby rýžovým sirupem nebo solí.

Podáváme:

  • ozdobené čerstvým koriandrem
  • zakápnuté ovesnou smetanou nebo zakysanou smetanou a opět s čerstvým koriandrem
  • lze posypat orestovanými kešu

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *