Polévka z červené čočky a zeleniny
Posted On 23. 6. 2020
Další recept z vysílání pořadu Sama doma ze dne 23.6.2020. (zde je první vstup, zde je druhý vstup v pořadu Sama doma).
Jedná se o rychlou a lehce stravitelnou zeleninovou polévku, kterou vařím především naší roční Anežce. Miluje ji k snídani a i k obědu. Dávám-li jí polévku k snídani, přidávám do ní plnou lžíci vařené rýže, aby se více zasytila.
Hlavní složkou této polévky mrkev, batát a cuketa, stejně jako u receptu na palcičky ze zeleniny. Řapíkatý celer a čerstvý hrášek přidávám do polévky, když je mám na zahrádce. Samozřejmě lze použít i mražený hrášek.
Suroviny na 4 porce:
- 800 ml vody
- 130 g mrkve
- 130 g batátů
- 80 g cukety
- 70 g červené čočky
- 2 řapíky celeru
- 1 cibule
- 4 PL rajčatové omáčky
- 2-3 PL rýžového sirupu
- 2 bobkové listy
- ¼ ČL mletého koriandru
- ¼ ČL sladkého curry
- Špetka mletého kardamonu
- Kousek čerstvého zázvoru
- Sůl dle potřeby
- Olej (ve veganské variantě) nebo přepuštěné máslo na orestování cibule
- Hrst čerstvého hrášku
- Čerstvý koriandr na zdobení polévky
Postup přípravy:
- Na oleji nebo přepuštěném másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli do zlatova.
- Přidáme bobkový list, očištěný čerstvý zázvor a necháme rozvonět.
- Přisypeme koření – curry, mletý koriandr a kardamon a opět necháme na tuku rozvonět. Stačí chvilka, aby se koření nepřipálilo.
- Přidáme očištěnou a na malé kousky pokrájenou mrkev a batát. Přilijeme rýžový sirup. Chvíli restujeme.
- Přisypeme sůl, propláchnutou červenou čočku a přilijeme vodu.
- Vaříme do změknutí mrkve a batátu. Když jsou měkké na skus, přidáme omytý a pokrájený řapíkatý celer, omytou, nakrájenou cuketu a rajčatovou omáčku. Vaříme ještě 3-5 minut.
- Vyndáme zázvor a do hotové polévky přidáme čerstvý hrášek, máme-li ho k dispozici.
- Polévku dochutíme dle potřeby rýžovým sirupem nebo solí.
Podáváme:
- ozdobené čerstvým koriandrem
- zakápnuté ovesnou smetanou nebo zakysanou smetanou a opět s čerstvým koriandrem
- lze posypat orestovanými kešu