Zeleninové placičky
Posted On 23. 6. 2020
Jednoduché rychlé zeleninové jídlo. Dá se připravit jako příloha například ke grilované zelenině, masu nebo i jako večeře.
Základní zeleninou je cuketa, mrkev a batát, stejně jako v receptu na zeleninovou polévku s červenou čočkou. Oba recepty jsem připravovala v pořadu Sama doma ze dne 23.6. 2020 (zde je první vstup, zde je druhý vstup v pořadu Sama doma).
Suroviny na přípravu 10-12 ks placiček:
- 140 g cukety
- 130 g mrkve
- 100 g batátu
- 80 g mouky z ovesných vloček /lze i z bezlepkových ovesných vloček/
- 2 domácí vajíčka
- 2 stroužky česneku
- 1 ČL sušené majoránky nebo 2 ČL čerstvé pokrájené majoránky
- 1 šalotka nebo jarní cibulka
- 4 g soli
- Olej nebo přepuštěné máslo na smažení placiček
Postup přípravy:
- Cuketu, mrkev a batát nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme prolisované stroužky česneku, na jemno nakrájenou cibuli a ostatní suroviny.
- Promícháme a necháme asi 10 minut odpočívat.
- Na pánev dáme trochu přepuštěného másla nebo oleje, necháme ho rozehřát a pomalu opékáme placičky po obou stranách. Doporučuji dělat placičky menší a v tenké vrstvě.
- Kdo nechce placičky smažit, dá je na plech vyložený pečícím papírem. Na každou placičku dá malinký kousek másla a dá je péci do trouby vyhřáté na 165°C po dobu přibližně 15-20 minut, záleží na vaší troubě.
Poznámka:
- Ve veganské variantě nahradíme vajíčka mletým lněným semínkem v množství 20 a kvalitním olejem na opékání placiček.
- Při bezlepkové variantě použijeme mouku z bezlepkových ovesných vloček. Mouku si připravuji semletím vloček v mlýnku na kávu.
- Při bezmléčné variantě nahradíme máslo kvalitním olejem.