Slepice na paprice trochu jinak
Posted On 15. 8. 2020
Nevyhledávám recepty, kde základem je mouka, abychom dostali požadovaný objem a hustotu omáčky. V tomto receptu tvoří základ omáčky zelenina a je možné ho připravit ve více variantách – bezlaktozové, vegetariánské i veganské. V posledních dvou zmiňovaných variantách samozřejmě bez slepice a kravské smetany. Kombinace a možnosti, jak si upravit recept i na vegetariánskou verzi, najdete pod nadpisem „Varianty“.
Slepice na paprice trochu jinak
Suroviny:
- 2 stehna ze slepice a 2 slepičí prsa nebo 1 celá slepice
- 600 g oloupané, ideálně žluté cukety bez semínek
- 250 g mrkve
- 150 g cibule
- 2 velké červené kapie (tenkostěnné i tlustostěnné)
- 250 ml smetany – kravské, ovesné, rýžové
- 8 kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 PL mleté papriky
- Přepuštěné máslo nebo olej
- Sůl dle potřeby
- 500 ml zeleninového nebo slepičího vývaru (viz postup)
Postup přípravy:
- Části slepice nebo celou slepici vložíme do hrnce s vroucí vodou. Přidáme bobkový list, nové koření a sůl.
- Vaříme do změknutí masa. Celá slepice se vaří přibližně 2 hodiny, záleží na slepici.
- Když je maso měkké, vyndáme ho z vývaru a obereme od kosti. Vývar použijeme na přípravu omáčky.
- V hrnci na přepuštěném másle nebo oleji orestujeme oloupanou nakrájenou cibuli. Potom k ní přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a pokrájené kapie. Opět na tuku restujeme, aby zelenina pustila barvu a rozvinula se chuť. Přisypeme mletou papriku a necháme ji rozvonět.
- Přidáme oloupanou a na větší kousky pokrájenou cuketu.
- Zeleninovou směs zalijeme vývarem, který nám zbyl po uvaření slepice (500 ml) nebo zeleninovým vývarem a pod pokličkou vaříme do změknutí zeleniny.
- Vše rozmixujeme, přidáme smetanu a dochutíme solí.
Podáváme s:
- Těstovinou
- Rýží
- Bulgurem
- Noky
- Houskovými knedlíky
Varianty:
- Použitý druh červené kapie /tenkostěnná nebo tlustostěnná/ se promítne do chuti omáčky. Těžko říci, která je lepší. Je dobé to vyzkoušet 😊
- Chceme-li mít vegetariánskou/veganskou formu omáčky, začneme bodem 4. místo slepičího vývaru, použijeme zeleninový vývar a omáčku zjemníme buď alternativní smetanou /ovesná, rýžová/ nebo kravskou. Podáváme s karbanátkem z červené řepy nebo orestovaným tempehem nebo pohankovým karbanátkem.
- Bezlaktozová varianta – použijeme buď ghíNebo-li přepuštěné máslo, je čistý tuk z másla zbavený mléčné bílkoviny. Více informací najdete v receptu "Ghí - přepuštěné máslo". More (máme-li ho povolené) nebo olej a na zjemnění rýžovou nebo ovesnou smetanu.
- Bezlepková varianta – postupujeme dle receptu, jen nepoužijeme ovesnou smetanu
6 Comments
Dnes jsme měli TVOU slepici na paprice a byla skvělá!👍🏻
Zítra zkusím zeleninové placičky a uvidím, jestli vůbec zbydou na sváču do školy😄
Díky Míšo
Ahoj Patricie, to mě moc těší!! Snad budou mít placičky taky úspěch:-). Krásnou neděli! Míša
Milá Míšo,dnes jsem vyzkoušela tento váš recept…vynikající!Už nebudu vařit jinak.Děkuji Broučilová Irena
Milá Ireno,
z takové zprávy mám velikou radost:-) Děkuji a mějte se moc hezky. Míša
Snažím se vařit zdravě, a tak jsem bohužel kuře na paprice z našeho jídelníčku vynechala. Ale dnes po tvém receptu škrábaly talíře všechny tři moje děti. Bomba, moc děkujeme ❤
Milá Lenko, tak to je přesně proč tyto stránky nadále, sice pomalu, rozšiřuji o další recepty:-) Takovéto zprávy mě vždy ohromně potěší, především proto, že recepty chutnají dětem.🙏🙏 Moc děkuju!!