Krémová česnečka s cuketou

Letošní léto přeje zeleninové úrodě 🙂 Trochu se utápím v nadbytku cuket. Nabízím recept na netradiční česnečku, kde základem jsou právě ty cukety. V tomto receptu je raději oloupu, aby slupka nezabarvila polévku na nehezkou barvu. Přeci jen, jíme i očima .-D.

Polévku servíruji s orestovanými krutonky žitného kváskového chleba nebo kváskové bagety či se slanými semínky. Výborná je i s na másle orestovanými bedlami nebo růžovkami (doporučuji jen těm, kdo je bezpečně pozná!!!)

Další využití cuket najdete v těchto příspěvcích:

Suroviny na polévku:

  • 600 g cukety
  • 600 ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany (kravské, ovesné, rýžové)
  • 30 g másla
  • 3 paličky česneku
  • 1 větší brambor
  • 1 bobkový list
  • 1 větší cibule
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • Hrstka čerstvého tymiánu

Postup přípravy:

  1. Troubu rozehřejeme na 200°C. U paliček česneku skrojíme vršek cca 1 cm od vrchu. Vložíme na plech nebo do menší formy vyložené papírem na pečení.
  2. Pokapeme olivovým olejem a pečeme při 200°C cca 30 minut nebo při 180°C 40 minut.
  3. Na másle orestujeme do zlatova na jemno pokrájenou cibuli. Přidáme tymián a bobkový list a necháme na tuku rozvonět.
  4. Přisypeme oloupanou a na větší kousky pokrájenou cuketu, oloupaný a pokrájený brambor, sůl a přilijeme vodu nebo zeleninový vývar.
  5. Vaříme do změknutí brambor a cukety.
  6. Mezitím vidličkou vyjmeme do misky pečené stroužky česneku a lehce je rozmačkáme.
  7. Po změknutí zeleniny přisypeme do hrnce pečený česnek a prohřejeme.
  8. Vyjmeme bobkový list a celý obsah rozmixujeme.
  9. Zjemníme smetanou a dochutíme solí.

Tip:

Já nikdy nepeču česnek samotný v troubě, ale vkládám ho do trouby, když peču ryby v papilotě při 200 °C nebo když peču zeleninu, tj při 180°C.

Add a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *