Jak si doma připravit bezlepkové mouky a bezlepková těsta
Nejsem zastánce kupovaných bezlepkových směsí/muk na přípravu různých koláčů, chlebů nebo drobného slaného pečiva. Tyto směsi obsahují spousty škrobů a jiných, potravinářsky upravených látek, aby těsto drželo a lepilo, byť je bezlepkové. Bohužel, nikde se již nepíše, jak špatný účinek mají na naše trávení, respektive na stěnu tenkého střeva. Proto, pokud se již musíte stravovat bezlepkově, doporučuji připravit si doma vlastní bezlepkové mouky a naučit se s nimi pracovat. Chce to trpělivost, mlýnek na obilí, mlýnek na kávu a dobrý mixer. Pak již máte vše a nic nestojí ve vaší přípravě různých druhů pečiva.
V mlýnku na obilí si semletím celých zrn připravíte odpovídající množství:
- Rýžové mouky
- Pohankové mouky
- Jahelné mouky
- a samozřejmě mouky obsahující lepek:
- pšeničnou
- špaldovou
- ječnou ideálně z ječných krup
- žitnou
Výhodou mlýnku je, že mouky jsou vždy čerstvé. Dále si připravíte jen to množství, které potřebujete a mouka vám doma zbytečně neoxiduje. Oxidační proces probíhající v mouce je nejvíce znát u pohankové mouky, a to v podobě výrazné chuťové stopy. Budete-li si připravovat pohankovou mouku z celých zrn pohanky, tím myslím pohanku kroupy (má tvar takových pyramidek), pak je v pokrmech cítit velmi málo. Jakmile dojde k degradaci celého zrna a to i v případě pohanky lámanky, začínají v klíčku zrna oxidační procesy zhoršující jeho kvalitu. Proto je vždy lepší mít doma zrno jako celek a mouku si připravovat jeho semletím.
Proces degradace zrna je následující. Čím více se podobou vzdalujeme od celého zrna, tím je výrobek horší pro naše trávení.
Od nejlepšího k nejhoršímu:
- Zrno jako celek
- Kroupy
- Lámanka
- Vločky
- Hrubá krupice, krupička
- Hrubá mouka
- Polohrubá mouka
- Hladká mouka
Mouky samozřejmě můžeme rozlišovat dle celozrnnosti a podle kvality na BIO a konvenční. Nevýhodou mlýnku na obilí je vyšší až vysoká pořizovací cena.
recept na pohankové palačinky a pohankovou bábovku
Dalším velmi významným pomocníkem v domácnosti a tentokrát za pár korun je mlýnek na kávu.
V mlýnku na kávu si připravíte:
- ovesnou bezlepkovou mouku, recept na muffiny z ovesné mouky zde
- namixujete si mák, oříšky, lněné semínko,
- připravíte si moučkový třtinový cukr z třtinového cukru (jeho výhodou je, že neobsahuje protispékavé látky!!)
- kokosovou mouku v malém množství ze strouhaného kokosu nebo kokosových chipsů
- mandlovou mouku v malém množství z blanšírovaných mandlí
Ve výkonném foodprocesoru, neboli mixeru 😊 ,si připravíte:
- lité těsto z namočených bezlepkových obilovin (například namočíte směs jáhel a quinoi, necháte 8 hodin namočené v potřebném objemu vody a pak rozmixujete na krásné jemné bezlepkové těsto. Kombinovat můžete tyto obiloviny a pseudoobiloviny:
- rýže
- jáhly
- pohanka
- quinoa
- amaranth
- slzovka
- Takto lze připravovat těsta na chleba, pizzu, lité koláče, palačinky, lívance, lněné krekry, pohankovo-rajčatové krekry…