Cyklus vaření „V rytmu roku“

Po dlouhé době pravidelného psaní článků do časopisu o stravě a jejím vlivu na zdraví z hlediska celostní medicíny, účinkování v pořadu Sama doma a provázení „studentů“ v rámci vaření v Akademii léčivé výživy jsem se rozhodla otevřít cyklus kurzů, kde bych vám ráda předala získané znalosti v rámci přípravy pokrmů.

Tento kurz je pro ty, kteří mají odvahu se podívat na to, jak veliký vliv má strava na naše zdraví a touží podniknout kroky k vyloučení ultra zpracovaných potravin z jídelníčku a dalších, pro naše těla nedobrých, složek a chtějí si stoupnout do role tvůrce, alespoň v rovině přípravy stravy. Bude čas i na podrobnější povídání o tom, jak co vše se v našich tělech děje v rámci trávení jídla nejen na fyzické rovině, ale i psychické. Zkusím vám nastínit, jaké účinky mají různé psychosomatické vzorce na příjem potravy a její následné trávení. Věřím, že dojde k procesu zvědomování si některých“ neviditelných“ vzorců, které někdy stojí jako jedna z mnoha překážek na cestě ke spokojenému životu.

Během jednotlivých kurzů bude respektováno období daného roku, jenž se otiskne na volbě potravin. Při jejich výběru je důležité zohlednit nejen látky v nich obsažené, ale také jakou mají chuť a sezonní energii. Tyto vlastnosti společně s kuchyňskou úpravou rozhodují o tom, jaký bude mít připravené jídlo účinek na tělo, tj. které orgány a energetické dráhy bude podporovat a harmonizovat. Je dobré si uvědomit, že kvalita připraveného pokrmu a jeho termický účinek se výrazně mění zvolenou kuchyňskou metodou (vaření, smažení, fritování, dušení, blanšírování, …), skladováním potravy a půjdeme-li do jemných nuancí, tak i použitým nádobím a způsobem krájení. Každá z chutí a také různé kuchyňské úpravy ovlivňují pohyb energie jiným způsobem. To vše se bude promítat do jednotlivých kurzů.

Samozřejmostí během kurzu je, že v rámci možností zohledněním zdravotní stav a konstituci účastníků, protože každý člověk má od narození určité tendence k nerovnováze a každý jsme jedineční. Nebude-li to možné přímo během vaření, odnese si účastník doporučení, jak připravené recepty pozměnit, aby co nevíce korespondovaly s jeho potřebami.

Součástí kurzů jsou recepty a sepsaná stručná teorie včetně potravin majících největší afinitu k danému období. Samozřejmostí je povídání, co které roční období přináší za změny odehrávající se v těle a jak se k tomu postavit v rámci vaření.

Vzhledem k tomu, že skupinka bude malá, bude prostor i na individuální dotazy. Přebytky z kurzu si odnesete domů.

Já během vaření zohledňuji pět období –  jaro, léto, podzim, zimu a také období babího léta, které má veliký vliv na fungování našich těl a zdraví jako stabilizující, vyvažující a transformační prvek. Proto vypisuji cyklus pěti vaření. Více informací najdete v záložkách pod jednotlivými kurzy:

  1. Období babího léta, datum 22.9. 2024, neděle
  2. Období podzimu, datum 27.10.2024, neděle
  3. Období zimy, datum 19.1.2025, neděle
  4. Období jara, datum 23.3.2025, neděle
  5. Období léta, datum 25.5.2025, neděle

Přeji si malou skupinku lidí, kteří mají zájem o hlubší vhled na stravu, její zákonitosti a celkové souvislosti, proto počet účastníků na kurzu bude max. 10, aby byl prostor pro dotazy a odnesli jste si co nejvíce informací.

Cena za jednotlivý kurz je: 3 500 Kč, celkem tedy 17 500 kč.

Při zakoupení celého cyklu je cena 3 200 Kč za jednotlivý kurz, celkem tedy 16 000 kč.

Kurzy probíhají: Beroun, samota U Studánky 1975 od 10:00-16:30

Zde je základní kostra jednotlivých vaření. Uvidíme, jak čas poplyne a podle toho uděláme další varianty receptů. Čas budeme též věnovat povídání o účincích stravy na náš organismus, jaké orgány posilují, jaké mají další účinky – např. diuretický, posilující, zvlhčující…. Jaké použít bylinky, koření abychom v daném období pro sebe vytěžili co nejvíce.

K přihlášení vyplňte tento formulář.