Category: Hlavní jídla

Černá čočka beluga s červenou řepou

Tento salát se dá jíst teplý i studený. Lepší je druhý den, kdy se do sebe zapojí všechny složky ze zálivky. Pokud byste ho chtěli mít jako hlavní chod při obědě v “teplé verzi” , kde by zastupoval zdroj bílkovin, použijte bych buď vařenou nebo pečenou červenou řepu. Salát...

Karbanátky z červené řepy

Opět je tu mé “řepné” období ?. Spousta receptů z řepy je na stránkách, ale karbanátky jsem ještě nevkládala. Dělám je poměrně často, protože se dají servírovat i jako součást sendvičů, dají se vložit do krabičky, když někam cestujete a k nim kváskový chléb. Variant na jejich užití je...

Pikantní cuketa

Cukety plodí a plodí ?. Zatím s nimi držím krok, ale docela se občas nadřu, aby z nich připravená jídla nebyla na první pohled “cuketová”, protože děti už trochu stávkují ?. Na druhé straně děkuji přírodě za tu hojnost!! Tento recept je určený spíše dospělým, proto je tam cuketa...

Rajčatovo-fazolová polévka

Miluji recepty, které mají několik způsobů využití, jako tato polévka. Máte-li předem uvařené fazole, je její příprava rychlá. Ráda ji vařím v létě nebo na podzim, když sklízím svá rajčata. Pokud uberete v receptu množství vody, lze tuto polévku připravit jako hustší zeleninovo-fazolovou omáčku, kterou jsem si sama pro...

Napařená zelenina s fazolkami adzuki

Toto je druhý recept z pořadu Sama Doma, věnovaný obezitě, ze dne 16.5.2017. I zde hraje hlavní roli především tepelně upravená zelenina obohacená luštěninou. Fazolky adzuki jsem vybrala záměrně, pro jejich pročišťující a detoxikační vlastnosti. Dále odstraňují stavy horkosti v těle, rozptylují stagnaci krve, snižují otoky, jsou močopudné a...